Siarczan glukozaminy
Klasyfikacja:
Glukozamina to naturalna substancja występująca w ludzkim organizmie, a konkretnie w płynie otaczającym stawy. Glukozamina jest prekursorem złożonych białek zwanych glikozaminoglikanami - głównego składnika chrząstki, która pochłania wstrząsy i amortyzuje nasze stawy podczas ruchu.
Część 2KCl związku siarczanu glukozaminy to po prostu chlorek potasu, jest to sól niesodowa, która służy do stabilizacji glukozaminy.
. Organizm wykorzystuje ją do produkcji innych substancji, które biorą udział w budowie ścięgien, więzadeł i chrząstek otaczających stawy. Występuje również w twardej skorupie mięczaków. Suplementy diety zawierające siarczan glukozaminy są często łączone z dodatkami w postaci chondroityny lub chrząstki rekina. Nie ma jeszcze dowodów na to, że składniki te przynoszą korzyści. Jest szeroko stosowany w celu łagodzenia bólu u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, która wynika z rozpadu chrząstki. Jest przyjmowany doustnie w celu utraty wagi, bólu stawów wywołanego lekami, choroby pęcherza zwanej śródmiąższowym zapaleniem pęcherza, bólu szczęki, bólu stawów, w tym bólu kolana, bólu pleców i stwardnienia rozsianego.
Część 2KCl związku siarczanu glukozaminy to po prostu chlorek potasu, jest to sól niesodowa, która służy do stabilizacji glukozaminy.
. Organizm wykorzystuje ją do produkcji innych substancji, które biorą udział w budowie ścięgien, więzadeł i chrząstek otaczających stawy. Występuje również w twardej skorupie mięczaków. Suplementy diety zawierające siarczan glukozaminy są często łączone z dodatkami w postaci chondroityny lub chrząstki rekina. Nie ma jeszcze dowodów na to, że składniki te przynoszą korzyści. Jest szeroko stosowany w celu łagodzenia bólu u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, która wynika z rozpadu chrząstki. Jest przyjmowany doustnie w celu utraty wagi, bólu stawów wywołanego lekami, choroby pęcherza zwanej śródmiąższowym zapaleniem pęcherza, bólu szczęki, bólu stawów, w tym bólu kolana, bólu pleców i stwardnienia rozsianego.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.