Shiitake
Klasyfikacja:
Další názvy:
Grzyb jadalny
Shiitake to grzyb pochodzący z Azji Wschodniej. Są ciemnobrązowe i rosną na drzewach, które mają twarde drewno. Shiitake może stanowić pełnowartościową żywność, która jest odpowiednia ze względu na składniki odżywcze, na przykład dla wegetarian, ale może być również przyjmowana jako suplement diety. Jest niskokaloryczny, ale bogaty w błonnik, witaminę B i niektóre minerały, takie jak miedź, cynk, mangan lub sól. Całkowita ilość związków bioaktywnych zależy od tego, gdzie grzyb jest uprawiany, przechowywany i przygotowywany do spożycia. Shiitake jest historycznie stosowany w medycynie chińskiej, ale jest również szeroko stosowany w Japonii, Korei i Rosji. W medycynie chińskiej jest uważany za grzyba długowieczności, a także za promujący krążenie krwi. Może również służyć jako zapobieganie stanom zapalnym. Dzięki trzem zawartym w nim związkom, takim jak erytadenina, sterole i beta glukany, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.