Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Sfermentowana żywność

Klasyfikacja:
Další názvy:
fermentacja

Fermentacja polega na umożliwieniu naturalnie występującym lub dodanym mikroorganizmom, takim jak bakterie, drożdże i grzyby grzybniowe oraz ich enzymy, działania przy braku tlenu. W idealnym przypadku powoduje to zabicie wszelkich patogennych bakterii, tworząc środowisko, w którym mogą rozwijać się korzystne bakterie.

Korzystne bakterie, które są wytwarzane w tym procesie, są źródłem większości potencjalnych korzyści zdrowotnych fermentowanej żywności. Badania naukowe nadal badają związek między mikroorganizmami zamieszkującymi nasz mikrobiom a naszym zdrowiem.

Historycznie żywność była fermentowana w celu konserwacji, ale proces ten stał się również przydatny do poprawy smaku i tekstury żywności, takiej jak oliwki, które są niejadalne bez fermentacji.

  • poprawia trawienie i funkcje poznawcze
  • wzmacnia odporność
  • pomaga w leczeniu choroby jelita drażliwego
  • dostarcza minerałów, które budują gęstość kości
  • pomaga zwalczać alergie
  • zabija szkodliwe drożdże i mikroby
Najlepsze sfermentowane produkty spożywcze to kefir, kombucha, kiszona kapusta, pikle, miso, tempeh, ocet jabłkowy lub kimchi.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.