Sfermentowana żywność
Fermentacja polega na umożliwieniu naturalnie występującym lub dodanym mikroorganizmom, takim jak bakterie, drożdże i grzyby grzybniowe oraz ich enzymy, działania przy braku tlenu. W idealnym przypadku powoduje to zabicie wszelkich patogennych bakterii, tworząc środowisko, w którym mogą rozwijać się korzystne bakterie.
Korzystne bakterie, które są wytwarzane w tym procesie, są źródłem większości potencjalnych korzyści zdrowotnych fermentowanej żywności. Badania naukowe nadal badają związek między mikroorganizmami zamieszkującymi nasz mikrobiom a naszym zdrowiem.
Historycznie żywność była fermentowana w celu konserwacji, ale proces ten stał się również przydatny do poprawy smaku i tekstury żywności, takiej jak oliwki, które są niejadalne bez fermentacji.
- poprawia trawienie i funkcje poznawcze
- wzmacnia odporność
- pomaga w leczeniu choroby jelita drażliwego
- dostarcza minerałów, które budują gęstość kości
- pomaga zwalczać alergie
- zabija szkodliwe drożdże i mikroby