Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Sacharoza

Klasyfikacja:
Další názvy:
Sacharoza, cukier, cukier buraczany, cukier trzcinowy

Sacharoza jest ogólnie określana jako cukier buraczany, trzcinowy lub zwykły i jest używana jako popularny słodzik. Jest to biała krystaliczna substancja rozpuszczalna w wodzie. Występuje w łodygach, liściach i owocach niektórych roślin. W Republice Czeskiej głównym źródłem sacharozy jest burak cukrowy.

Ponieważ sacharoza jest disacharydem, musi zostać rozłożona w organizmie, zanim będzie mogła zostać wykorzystana.
Enzymy rozkładają sacharozę na glukozę i fruktozę. Spożywanie fruktozy i glukozy razem może być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż spożywanie ich osobno.

Nadmierne spożycie sacharozy może powodować wiele problemów zdrowotnych. Zwiększa poziom glukozy we krwi, ma wysoki indeks glikemiczny i wpływa na wydzielanie insuliny. Nadmierne spożycie sacharozy może prowadzić do otyłości.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z