Rzeka Pistacji
Im bardziej zielone owoce, tym lepsza ich jakość. Mogą być spożywane na surowo lub pieczone. Pistacje zawierają bogactwo minerałów i zdrowych tłuszczów, takich jak potas, białko, witaminy (A, B, E), fosfor, wapń, cynk, selen i wszystkie niezbędne aminokwasy.
Pistacje są ważnym źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach i jest niezbędna do utrzymania zdrowych błon śluzowych, a także skóry. Witamina E działa również jako zmiatacz wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Zawierają również witaminę B6, która odgrywa istotną rolę w metabolizmie białek i wpływa na funkcje poznawcze. Pistacje są doskonałym źródłem minerałów, takich jak miedź, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez i cynk.
Orzechy pistacjowe są między innymi dobrym źródłem składników odżywczych dla naszych oczu, ponieważ zawierają dwa ważne karotenoidy luteinę i zeaksantynę. Karotenoidy są przeciwutleniaczami, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej. Karotenoidy są najlepiej wchłaniane z tłuszczem, który jest naturalnie obecny w pistacjach.
- Zawierają silne przeciwutleniacze.
- Witaminy B i E.
- Minerały, zwłaszcza miedź, magnez, potas, cynk.
- Źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów.
- Przydatne źródło białka.