Rybozyd nikotynamidu
Klasyfikacja:
Další názvy:
Niagen
Rybozyd nikotynamidu jest alternatywną formą witaminy B3 (niacyny). Rybozyd nikotynamidu jest przekształcany w organizmie w koenzym lub cząsteczkę pomocniczą dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NAD+). Występuje w niewielkich ilościach w mleku krowim, piwie i drożdżach. Rybozyd nikotynamidu jest ważny dla zwiększenia poziomu NAD+. Może pomóc w utracie wagi, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i pomaga regulować wewnętrzny zegar ludzkiego ciała.
NAD+ działa jako energia dla wielu procesów biologicznych: przekształcanie żywności w energię, naprawa uszkodzonego DNA, wzmacnianie systemów obronnych komórek. Poziom NAD+ spada wraz z wiekiem i istnieje ryzyko chorób przewlekłych, choroby Alzheimera, chorób serca i/lub utraty wzroku.
Zalecana dzienna dawka wynosi 250-300 mg.
NAD+ działa jako energia dla wielu procesów biologicznych: przekształcanie żywności w energię, naprawa uszkodzonego DNA, wzmacnianie systemów obronnych komórek. Poziom NAD+ spada wraz z wiekiem i istnieje ryzyko chorób przewlekłych, choroby Alzheimera, chorób serca i/lub utraty wzroku.
Zalecana dzienna dawka wynosi 250-300 mg.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?