Ryż jaśminowy
Ryż jaśminowy to rodzaj ryżu długoziarnistego, który znany jest ze swojego aromatu. Przypomina on kwiaty jaśminu. Ryż ten ma kleistą konsystencję i choć uprawiany jest głównie w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie i Laosie, stał się popularny na całym świecie ze względu na swój słodki i delikatny smak. W porównaniu do ryżu basmati, jest krótszy i ma grubszą teksturę. Jego lepka konsystencja sprawia, że nadaje się do jedzenia pałeczkami. Ma unikalny charakterystyczny aromat, który jest spowodowany związkami roślinnymi, takimi jak 2-acetylo-pirolina. Podobnie jak inne rodzaje ryżu, dostępny jest biały i brązowy ryż jaśminowy. Podczas gdy biały ryż został poddany obróbce, w której zarówno otręby, jak i zarodek zostały usunięte, brązowy ryż to całe ziarno, które zawiera wszystkie trzy części ziarna.
Ryż jaśminowy jest dobrym źródłem żelaza, jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają nam zwalczać stres oksydacyjny, a poza tym zawiera kwas foliowy, który w jednej filiżance ryżu stanowi prawie jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia.