Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Ryż jaśminowy

Klasyfikacja:
Další názvy:
ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy to rodzaj ryżu długoziarnistego, który znany jest ze swojego aromatu. Przypomina on kwiaty jaśminu. Ryż ten ma kleistą konsystencję i choć uprawiany jest głównie w Tajlandii, Kambodży, Wietnamie i Laosie, stał się popularny na całym świecie ze względu na swój słodki i delikatny smak. W porównaniu do ryżu basmati, jest krótszy i ma grubszą teksturę. Jego lepka konsystencja sprawia, że nadaje się do jedzenia pałeczkami. Ma unikalny charakterystyczny aromat, który jest spowodowany związkami roślinnymi, takimi jak 2-acetylo-pirolina. Podobnie jak inne rodzaje ryżu, dostępny jest biały i brązowy ryż jaśminowy. Podczas gdy biały ryż został poddany obróbce, w której zarówno otręby, jak i zarodek zostały usunięte, brązowy ryż to całe ziarno, które zawiera wszystkie trzy części ziarna.

Ryż jaśminowy jest dobrym źródłem żelaza, jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają nam zwalczać stres oksydacyjny, a poza tym zawiera kwas foliowy, który w jednej filiżance ryżu stanowi prawie jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?