Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Ryż basmati

Klasyfikacja:
Słowo basmati w języku hindi oznacza "pełen aromatu", a w niektórych miejscach basmati jest nazywany "królową perfumowanego ryżu". Ryż ten pochodzi z Indii i Pakistanu, choć jego prawdziwe pochodzenie nie jest do końca znane. Archeolodzy odkryli rodzaj ryżu długoziarnistego datowany na 2000 i 1600 r. p.n.e., który uważa się za przodka ryżu basmati, który znamy dzisiaj. Jest on uprawiany w najbardziej żyznych dolinach i równinach Himalajów. Jest to tradycyjny ryż w Indiach, ale jest spożywany na całym świecie. Występuje w dwóch odmianach, białej i brązowej. Obie odmiany mają przyjemny orzechowy smak i aromatyczny zapach. Biały ryż basmati jest bardziej przetworzony, ponieważ otręby i zarodki są usuwane. Ryż basmati to nie tylko jeden z podstawowych produktów spożywczych, ale także bardzo bogaty w składniki odżywcze. Oprócz węglowodanów zawiera również magnez, który wspomaga funkcje układu nerwowego. Zawiera również błonnik, witaminę E i potas.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?