Rokitnik zwyczajny
Klasyfikacja:
Rokitnik jest liściastym, ciernistym krzewem lub krzewiastym drzewem o wysokości do 6 metrów.
Jest bogaty w witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminy D, F, K i P, żelazo.
Jest bogaty w witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminy D, F, K i P, żelazo.
Olej z rokitnika jest najcenniejszą ze wszystkich substancji zawartych w rokitniku. Ma ciemnopomarańczowy kolor. Jest dosłownie naładowany ogromną ilością witamin i substancji biologicznie czynnych o szerokim spektrum działania na zdrowie człowieka. W oleju z rokitnika znajdziemy również rzadki kwas tłuszczowy omega-7, który nie występuje prawie nigdzie indziej, a który ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy.
Chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, zwiększa odporność, utrzymuje optymalny poziom cholesterolu.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?