Quinoa
Botanicznie, komosa ryżowa jest w rzeczywistości uważana za nasiona, a nie za ziarno. Drobne granulki znane jako quinoa są nasionami roślinyChenopodiumquinoa, roślina o szerokich liściach, która produkuje nasiona zamiast owoców.
W przeciwieństwie do prawdziwych zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, które rosną w trawach, rośliny te wytwarzają jadalne nasiona. Z powodu tego procesu, Chenopodium quinoa faktycznie określane jako "pseudocerealia", nasiona, które są używane w taki sam sposób jak ziarna zbóż, takie jak jęczmień. Chociaż quinoa stała się coraz bardziej popularna w ostatniej dekadzie, uprawiana jest w Ameryce Południowej od tysiącleci. Inkowie nazywali ją chisiya ("ziarno matki") i miało swoje miejsce w starożytnych ceremoniach religijnych i domowej kuchni. Jest to żywność bezglutenowa, więc szczególnie docenią go osoby z celiakią lub te, które z jakiegoś powodu unikają glutenu.
Wraz z pojawieniem się diety Paleo i innych stylów odżywiania, które promują eliminację glutenu, złożone i bezglutenowe węglowodany, takie jak komosa ryżowa, są niezbędnym sposobem na dostarczenie energii. Ich wyjątkowość polega przede wszystkim na zawartości białka i innych niezwykle korzystnych składników odżywczych. Oprócz wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów, komosa ryżowa zawiera również duże ilości błonnika (2 razy więcej niż inne zboża), manganu, magnezu, fosforu i kwasu foliowegowraz z wieloma innymi niezbędnymi mikroelementami. Oprócz wymienionych składników odżywczych, komosa ryżowa jest bardzo bogata w żelazo , co czyni ją idealnym pożywieniem dla kobiet (nawet w czasie ciąży), dzieci i ogólnie każdego, kto cierpi na anemię. Dzięki zawartości magnezu i witaminy B2które zawiera komosa ryżowa, co czyni ją doskonałym pożywieniem dla osób, które często cierpią na bóle głowy lub migreny.
Istnieją trzy rodzaje komosy ryżowej:
- White quinoa - jest to najczęściej używana odmiana, której gotowanie trwa najkrócej i jest łagodniejsza w smaku.
- Czerwona komosa ryżowa - zachowuje swój pierwotny kształt po ugotowaniu
- Czarna Quinoa - ma ziemisty, słodszy smak i gotuje się najdłużej.