Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Quinoa

Klasyfikacja:

Botanicznie, komosa ryżowa jest w rzeczywistości uważana za nasiona, a nie za ziarno. Drobne granulki znane jako quinoa są nasionami roślinyChenopodiumquinoa, roślina o szerokich liściach, która produkuje nasiona zamiast owoców.

W przeciwieństwie do prawdziwych zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, które rosną w trawach, rośliny te wytwarzają jadalne nasiona. Z powodu tego procesu, Chenopodium quinoa faktycznie określane jako "pseudocerealia", nasiona, które są używane w taki sam sposób jak ziarna zbóż, takie jak jęczmień. Chociaż quinoa stała się coraz bardziej popularna w ostatniej dekadzie, uprawiana jest w Ameryce Południowej od tysiącleci. Inkowie nazywali ją chisiya ("ziarno matki") i miało swoje miejsce w starożytnych ceremoniach religijnych i domowej kuchni. Jest to żywność bezglutenowa, więc szczególnie docenią go osoby z celiakią lub te, które z jakiegoś powodu unikają glutenu.

Wraz z pojawieniem się diety Paleo i innych stylów odżywiania, które promują eliminację glutenu, złożone i bezglutenowe węglowodany, takie jak komosa ryżowa, są niezbędnym sposobem na dostarczenie energii. Ich wyjątkowość polega przede wszystkim na zawartości białka i innych niezwykle korzystnych składników odżywczych. Oprócz wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów, komosa ryżowa zawiera również duże ilości błonnika (2 razy więcej niż inne zboża), manganu, magnezu, fosforu i kwasu foliowegowraz z wieloma innymi niezbędnymi mikroelementami. Oprócz wymienionych składników odżywczych, komosa ryżowa jest bardzo bogata w żelazo , co czyni ją idealnym pożywieniem dla kobiet (nawet w czasie ciąży), dzieci i ogólnie każdego, kto cierpi na anemię. Dzięki zawartości magnezu i witaminy B2które zawiera komosa ryżowa, co czyni ją doskonałym pożywieniem dla osób, które często cierpią na bóle głowy lub migreny.

Istnieją trzy rodzaje komosy ryżowej:

  • White quinoa - jest to najczęściej używana odmiana, której gotowanie trwa najkrócej i jest łagodniejsza w smaku.
  • Czerwona komosa ryżowa - zachowuje swój pierwotny kształt po ugotowaniu
  • Czarna Quinoa - ma ziemisty, słodszy smak i gotuje się najdłużej.




Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?