Quatrefolic ®
Klasyfikacja:
Další názvy:
sól glukozaminowa (S)-5-metylotetrahydrofolianu
Quatrefolic® to folian czwartej generacji, innowacyjny składnik żywności zaprojektowany do działania jako składnik odżywczy we wszystkich obszarach, w których występuje suplementacja folianami i kwasem foliowym. Jest to sól glukozaminowa (S)-5-metylotetrahydrofolianu, która jest strukturalnie podobna do zredukowanej i aktywnej formy folianu. Zapewnia większą stabilność, rozpuszczalność w wodzie i większą elastyczność.
Folian jest naturalną aktywną formą witaminy B9 dostępną w żywności. Kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9, która znajduje się w suplementach, a organizm ludzki nie jest w stanie sam jej wytworzyć i musi również przetworzyć ją w aktywną formę folianu, co wymaga enzymu reduktazy metylenotetrahydrofolianu (MTHRF).
Zapewnia aktywną formę folianu. Większość ludzi nie jest w stanie metabolizować kwasu foliowego, który musi zostać przekształcony w metabolicznie aktywny 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF) w wieloetapowym procesie, w którym najważniejszym enzymem jest reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR), której wiele osób nie jest w stanie skutecznie wytwarzać. Quatrefolic jest w stanie przejść przez barierę żołądkową i być wchłaniany głównie w jelicie cienkim, zapewniając wyższe wchłanianie kwasu foliowego.
Kwas foliowy wspiera zdrowy rozwój płodu w czasie ciąży, zwłaszcza zdrowy rozwój układu nerwowego. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie. Jest ważny w tworzeniu krwi.
Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko poronienia i rozwoju poważnych zaburzeń neurologicznych u dziecka.
Folian jest naturalną aktywną formą witaminy B9 dostępną w żywności. Kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9, która znajduje się w suplementach, a organizm ludzki nie jest w stanie sam jej wytworzyć i musi również przetworzyć ją w aktywną formę folianu, co wymaga enzymu reduktazy metylenotetrahydrofolianu (MTHRF).
Zapewnia aktywną formę folianu. Większość ludzi nie jest w stanie metabolizować kwasu foliowego, który musi zostać przekształcony w metabolicznie aktywny 5-metylotetrahydrofolian (5-MTHF) w wieloetapowym procesie, w którym najważniejszym enzymem jest reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR), której wiele osób nie jest w stanie skutecznie wytwarzać. Quatrefolic jest w stanie przejść przez barierę żołądkową i być wchłaniany głównie w jelicie cienkim, zapewniając wyższe wchłanianie kwasu foliowego.
Kwas foliowy wspiera zdrowy rozwój płodu w czasie ciąży, zwłaszcza zdrowy rozwój układu nerwowego. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie. Jest ważny w tworzeniu krwi.
Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko poronienia i rozwoju poważnych zaburzeń neurologicznych u dziecka.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.