Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Pyłek pszczeli

Klasyfikacja:
Pyłek pszczeli jest mieszaniną pyłku, nektaru, enzymów, miodu, wosku i wydzielin pszczół. Zawiera ponad 250 substancji biologicznych. Skład składników odżywczych zależy od źródła roślin i pory roku. Pyłek pszczeli zawiera węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, enzymy, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe. Ponieważ działa jako przeciwutleniacz, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia pracę wątroby i redukuje stres.

Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, enzymy i aminokwasy. Jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Jego dokładny skład jest różny. Zależy to od rośliny, w której pyłek został zebrany. Białka pyłku pszczelego są trudniejsze do strawienia niż inne źródła białka.Pszczoły zbierają pyłek z kwitnących roślin i mieszają go z enzymami trawiennymi. Następnie transportują tę mieszaninę, znaną jako pyłek pszczeli, z powrotem do uli i przechowują ją tam jako źródło pożywienia dla reszty ula.

Ziarna pyłku zawierają najlepsze, co może zapewnić natura. Regularne stosowanie pyłku prowadzi do długowieczności, poprawia apetyt, zmniejsza wagę u osób otyłych poprzez poprawę metabolizmu i może zwiększyć wagę u osób niezdrowo szczupłych.Poprawia dolegliwości jelitowe, w tym biegunkę, ma działanie antybiotyczne, poprawia psychikę, choroby wątroby i serca, wzrok, wzmacnia włosy i naczynia krwionośne, leczy powiększoną prostatę i przyspiesza wzrost.

Zaskakujące jest to, że wciąż mało znany jest fakt, że pyłek kwiatowy ma zadziwiająco doskonałe właściwości lecznicze, ponieważ jest bogaty w substancje biologicznie czynne i zawiera wszystkie niezbędne pierwiastki i witaminy dla organizmu ludzkiego i zwierzęcego. Ten dobroczynny rzadki pyłek kwiatowy zawiera również nieznane dotąd substancje i działanie antybiotyczne potwierdzone w laboratoriach i badaniach klinicznych.

Do najlepszych jakościowo pyłków pszczelich należy Perga. Perga jest o ponad 50% skuteczniejsza od pyłku kwiatowego i w większości przypadków nie wywołuje reakcji alergicznych.

Co zawiera pyłek kwiatowy?

  • 19 kwasów tłuszczowych
  • Wszystkie witaminy z grupy B
  • Witaminy C, D i K
  • Białka
  • Minerały - 30 rodzajów
  • Enzymy (enzymy)
  • Aminokwasy - ponad 20 rodzajów
.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?