PUFA
PUFA, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mają więcej niż jedno podwójne wiązanie w łańcuchu, co odróżnia je od jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA). Należą do nich tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe, które muszą być spożywane w diecie, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Dzielą się one na omega 6 i omega 3, których stosunek w diecie powinien wynosić około 5:1 na korzyść omega 6. Głównym przedstawicielem omega 6 jest kwas linolowy. Omega 6 można znaleźć na przykład w nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, nasionach sezamu, orzechach włoskich, soi, kukurydzy. Głównym przedstawicielem omega 3 jest kwas linolowy. Omega 3 znajduje się w mięsie ryb, orzechach włoskich, rzepaku lub soi. PUFA mają pozytywny wpływ na lipidy krwi, obniżają poziom cholesterolu całkowitego i mają działanie antyarytmiczne, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.