Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Przeciwutleniacze

Klasyfikacja:
Przeciwutleniacze to grupa substancji, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które następnie powodują stres oksydacyjny. Wolnych rodników, które nas otaczają, jest wiele, zwłaszcza niewłaściwa dieta (zwłaszcza zbyt dużo tłuszczów nasyconych, konserwantów w żywności), palenie tytoniu, alkohol, powietrze, stres itp. Działają one tak, że wolne rodniki atakują nasze komórki, a organizm wpada w stres oksydacyjny. Może to objawiać się jako czynnik wyzwalający różne poważne choroby, takie jak rak lub zawał serca. Typowymi nośnikami przeciwutleniaczy są witaminy z grupy A, C, E oraz flawonoidy, które są reprezentatywne dla wszystkich przeciwutleniaczy roślinnych. Istnieje wiele przeciwutleniaczy, ale zdecydowanie warto wspomnieć o glutationie, ponieważ uważa się, że chroni on czerwone krwinki. Wśród pokarmów bogatych w przeciwutleniacze możemy wymienić ryby morskie, owoce, zwłaszcza jagody i owoce cytrusowe, a także warzywa, kawę czy kurkumę.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?