Pomidor jadalny
Klasyfikacja:
Další názvy:
Solanum lycopersicum
Pomidor to owoc z rodziny owoców głuchych. Pochodzi z Ameryki Południowej i choć botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, przygotowywany jest jako warzywo.
Pomidory są głównym źródłem likopenu. Przeciwutleniacz i również barwnik, który ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Obniża poziom cholesterolu, zapewnia drożność naczyń krwionośnych, wspomaga zdrowie serca, a także zapobiega nowotworom. Pomidory są również bogatym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej czerwony pomidor, tym więcej likopenu. Gotowanie i pieczenie jeszcze bardziej zwiększa zawartość likopenu. Na przykład ketchup zawiera 10-14 mg likopenu na 100 gramów, podczas gdy jeden mały świeży pomidor (100 gramów) zawiera tylko 1-8 mg.
Pomidory są głównym źródłem likopenu. Przeciwutleniacz i również barwnik, który ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Obniża poziom cholesterolu, zapewnia drożność naczyń krwionośnych, wspomaga zdrowie serca, a także zapobiega nowotworom. Pomidory są również bogatym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej czerwony pomidor, tym więcej likopenu. Gotowanie i pieczenie jeszcze bardziej zwiększa zawartość likopenu. Na przykład ketchup zawiera 10-14 mg likopenu na 100 gramów, podczas gdy jeden mały świeży pomidor (100 gramów) zawiera tylko 1-8 mg.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?