Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Piołun

Klasyfikacja:
Další názvy:
Artemisia absinthium

Piołun to zioło, które objawia się silnym zapachem. Piołun ma bulwiaste, jasnożółte kwiaty, żółto-zielone liście i białą lub lekko srebrną łodygę. Wszystkie jego części są wykorzystywane do celów leczniczych. Piołun był przez długi czas uważany za truciznę, halucynogen, przez co był nielegalny. Jest przyjmowany w postaci herbaty, ekstraktu lub oleju. Zawiera tujon (alfa-tujon, beta-tujon), chamazulen i artemizynę. Piołun ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, łagodzi ból, łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, leczy infekcje pasożytnicze i może łagodzić chorobę Leśniowskiego-Crohna. Skutki uboczne obejmują niestrawność, nudności, wymioty, niewydolność nerek i oparzenia skóry.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?