Pieprz cayenne
Klasyfikacja:
Další názvy:
Pieprz cayenne
Pieprz kawowy to aromatyczna przyprawa pochodząca z papryki Capsicum annuum. Przyprawa powstaje w wyniku suszenia i mielenia świeżych czerwonych papryczek. Jest łagodnie ostra (od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a) i powszechnie stosowana do przyrządzania pikantnych potraw.
Czasami stosowana w leczeniu bólu mięśni i stawów. Ozawiera substancję znaną jakokapsaicyna,która nadaje przyprawie "ostrość" i wywołuje uczucie pieczenia na każdej tkance, z którą się zetknie. lub dodawana do plastrów transdermalnych. Pieprz kajeński jest również czasami stosowany w oparciu o założenie, że może on poprawić układ sercowo-naczyniowy, obniżyć ciśnienie krwi lub promować redukcję tkanki tłuszczowej.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?