Pestycydy
Klasyfikacja:
pestycydowa substancja lub mieszanina substancji przeznaczona do zapobiegania, niszczenia, odstraszania lub łagodzenia szkodników. Pestycydy to nie tylko środki do tępienia owadów. Obejmują one również środki chemiczne dozabijania chwastów, gryzoni, grzybów, zarazkówi nie tylko. Wiele pestycydów zostało powiązanych z problemami zdrowotnymi i środowiskowymi, a stosowanie niektórych pestycydów w rolnictwie zostało zaniechane. Narażenie na pestycydy może nastąpić poprzez kontakt z skórą, spożycie lub wdychanie. Należy powtórzyć, że mycie i nie może całkowicie usunąć pozostałości.
Aktualne skutki zdrowotne spowodowane przez narażone pestycydy obejmują podrażnienie nosa, gardła i skóry powodujące pieczenie, kłucie i swędzenie, a także wysypki i pęcherze . Nietrzeźwość, zawroty głowy i biegunka są również powszechne . Osoby z astmą mogą mieć bardzo poważne reakcje.
Aktualne skutki zdrowotne spowodowane przez narażone pestycydy obejmują podrażnienie nosa, gardła i skóry powodujące pieczenie, kłucie i swędzenie, a także wysypki i pęcherze . Nietrzeźwość, zawroty głowy i biegunka są również powszechne . Osoby z astmą mogą mieć bardzo poważne reakcje.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?