Pestki dyni
Zawierają białka, zwłaszcza aminokwas tryptofan (wpływa na dobry nastrój). Pestki dyni wspomagają zdrowe odchudzanie i drenaż organizmu. Mają silne działanie detoksykujące. Pestki dyni zawierają tłuszcze roślinne, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na skórę, zapobiegają wypadaniu włosów i mają pozytywny wpływ na układ trawienny.
Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E i karotenoidy. Karotenoidy są niezbędne do ochrony przed chorobami, ponieważ wzmacniają układ odpornościowy. Karotenoidy stymulują również kolagen, aby utrzymać elastyczność skóry. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w pestkach dyni chronią przed wolnymi rodnikami i zmniejszają stany zapalne, dodając je do listy korzyści zdrowotnych.
Ponadto jest to naturalne źródło aminokwasu tryptofanu, który wspomaga sen. Dzienne spożycie pestek dyni wynosi 15 gramów.