Palma daktylowa po prawej
Palma daktylowa to palma pochodząca z przedniej części Azji i uprawiana w subtropikalnych regionach świata. Palma daktylowa rośnie na obszarach pustynnych i półpustynnych, ponieważ lubi wysokie temperatury i niską wilgotność. Słodkie owoce drzewa daktylowego są spożywane świeże lub suszone i zawierają niewielką ilość białka, ale znacznie więcej błonnika, a także witaminy A, B, C i minerały, takie jak wapń, cynk, fosfor, potas, żelazo i mangan. Daktyle służą jako bardzo szybkie źródło energii ze względu na obfitość cukru. Zasadniczo używa się całej palmy. Długie, sztywne liście wykorzystywane są do produkcji pojemników i koszy, twarde włókna używane są do wyplatania lin, a sok z kwiatostanu wykorzystywany jest do produkcji wina palmowego. Syrop daktylowy, miód i cukier są wytwarzane bezpośrednio z daktyli. Drzewo daktylowe służy między innymi jako roślina ozdobna.
Daktyle są niewątpliwie ważną częścią kuchni arabskiej i są również przydatne w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, przeciwdziałają zaparciom i nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Daktyle znajdują również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdzie są dodawane do kremów przeciwzmarszczkowych i produktów do włosów, ponieważ nawilżają skórę i zapobiegają łupieżowi.