Płatki owsiane
Klasyfikacja:
Płatki owsiane to jeden z najbardziej pożywnych pokarmów i jakie są jego zalety. Obecnie można kupić zarówno posypane, jak i pieczone musli czy batony musli, w których główną rolę odgrywają płatki. Warto wiedzieć, że dalsza obróbka takiej żywności zwiększa również indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny to liczba opisująca, w jakim stopniu dana żywność podnosi poziom cukru we krwi.
Pochodzą z rośliny Avena Sativa. Zawierają dużą ilość polisacharydów (60g na 100g), witaminę B, a wśród minerałów warto wymienićkrzem, wapń czy żelazo. Płatki kojarzone są z wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu sycą na dłużej. I rzeczywiście tak jest. Płatki owsiane zawierają 10g błonnika na 100g. Błonnik jest ważny dla organizmu nie tylko ze względu na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, ale to właśnie błonnik wpływa na powolny wzrost poziomu cukru we krwi.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?