Ostropest trąbił
Klasyfikacja:
Další názvy:
Onopordon Acanthium
Ostropes trubil to dwuletnie zioło lecznicze dorastające do dwóch metrów wysokości. Występuje obficie w Republice Czeskiej, a jego kwiaty, korzeń i nasiona są zbierane. Zawiera garbniki, flawonoidy, saponiny, alkaloidy, związki zawierające azot, rozpuszczalne cukry, białka i oleje.
Ostropest ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomaga prawidłowy metabolizm, pomaga przy egzemie i innych chorobach skóry. Przyspiesza gojenie się ran, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, działa kojąco, nadaje się do leczenia zapalenia pęcherza moczowego, dróg oddechowych, a także pomaga w leczeniu raka. Nasiona ostropestu mają zastosowanie w leczeniu chorób serca, nerwowości, pomagają poprawić krążenie krwi i są również wykorzystywane do produkcji oleju.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?