Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe, w skrócie Pinia, pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i stanowią istotną część kuchni śródziemnomorskiej. Włosi powszechnie używają orzeszków piniowych w sałatkach, deserach, dipach i pastach do smarowania lub tradycyjnym pesto bazyliowym wraz z wysokiej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Chociaż przyzwyczailiśmy się do terminu "orzechy", w rzeczywistości są to nasiona, a konkretnie nasiona Pinus pinea. Jest to drzewo, które jest bardzo wrażliwe na niższe temperatury i dlatego nie rozwijałoby się w naszych warunkach. Oprócz Morza Śródziemnego, sosny są również popularne w Chile.
Sosny składają się w 60% ze zdrowych tłuszczów i zawierają do 12% białka. Wśród zawartych w nich witamin znajdują sięwitamina E, kwas oleinowy oraz minerały fosfor, cynk, miedź i potas.
>