Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Orzeszek ziemny

Klasyfikacja:
Další názvy:
Arachis hypogaea, orzeszki ziemne
Botanicznie, orzeszki ziemne to małe podziemne strąki owoców rośliny należącej do rodziny Fabaceae, rodzaju Arachis.

Zawierają duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), zwłaszcza kwasu oleinowego. Kwasy MUFA pomagają obniżyć poziom LDL, czyli "złego cholesterolu" i podnieść poziom HDL, czyli "dobrego cholesterolu" we krwi. Orzeszki ziemne są doskonałym źródłem resweratrolu, innego polifenolowego przeciwutleniacza. Stwierdzono, że resweratrol pełni funkcję ochronną przed rakiem, chorobami serca, chorobami zwyrodnieniowymi nerwów, chorobą Alzheimera i infekcjami wirusowymi/grzybiczymi.

Ponadto, orzeszki ziemne mogą być przydatne jako regulator nastroju w przypadku objawów depresji. Depresja występuje, gdy komórki nerwowe nie są w stanie wydzielać wystarczających ilości tego hormonu. Orzeszki ziemne mogą temu zapobiec. Wynika to z obecności w orzeszkach ziemnych aminokwasu zwanego tryptofanem. Kwas ten wspomaga uwalnianie serotoniny i ma działanie antydepresyjne na zdrowie psychiczne.
.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?