Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Orzechy makadamia

Klasyfikacja:
Další názvy:
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są uprawiane i zbierane w tropikalnym klimacie Indonezji, Australii, Kenii, Nowej Zelandii, Brazylii i RPA. Istnieje około 7 różnych gatunków tych orzechów, ale tylko dwa z nich są jadalne. Są to Macadamia integrifolia lub Macadamia tetraphylla. Orzechy mają bardzo twardą skorupę, która jest otoczona zieloną łupiną. Wewnątrz orzecha znajduje się kremowo-białe jądro, które zawiera do 75% tłuszczu i 8% cukrów. Z wyglądu przypomina nieco większe orzechy laskowe. Orzechy makadamia zawierają aminokwas L-argininę, składnik odżywczy, który ma niezaprzeczalne korzyści dla osób z chorobą wieńcową. Orzechy nie są zbierane bezpośrednio z drzewa, ale czekają, aż opadną. Dopiero wtedy nadają się do spożycia. Największa produkcja orzechów makadamia pochodzi z Hawajów. Orzechy makadamia są jednymi z najdroższych orzechów na świecie, ponieważ proces zbioru jest powolny, a drzewo potrzebuje nawet dziesięciu lat, aby wydać owoce.

Orzechy makadamia mają właściwości regeneracyjne i dlatego pojawiają się również w produktach do pielęgnacji skóry. Dzięki bogactwu witamin i naturalnych olejków mogą rozjaśniać skórę i utrzymywać ją w zdrowiu. Przeciwutleniacze zawarte w orzechach pomagają zapobiegać szybkiemu starzeniu się skóry.

Podobnie jak inne orzechy, orzechy makadamia są naturalniebezcholesterolowe, mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym. Alergie na orzechy makadamia są raczej rzadkie. Są one dobrym źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Dlatego powinny być częścią racjonalnej diety.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z