Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Orzechy laskowe

Klasyfikacja:
Další názvy:
Orzech laskowy, orzech laskowy

Orzechy laskowe są zbierane w regionie Morza Czarnego w Turcji od co najmniej 2300 lat. Turcja nadal jest głównym światowym eksporterem orzechów laskowych. Obecnie są one również uprawiane w północno-zachodnim Pacyfiku w USA i w wielu innych częściach świata, a popyt na nie znacznie wzrósł. W czasach starożytnych orzech laskowy był stosowany jako lek i tonik. Wspomina się o nim w chińskich manuskryptach z 2838 r. p.n.e. Leszczyna kwitnie i zapyla się w środku zimy. Po zapyleniu kwiat pozostaje w stanie uśpienia aż do czerwca, kiedy to zaczynają formować się orzechy. W miesiącach letnich orzechy dojrzewają, zmieniając kolor z zielonego na odcienie leszczyny. Orzechy laskowe są zwykle zbierane pod koniec września lub października po opadnięciu na ziemię.

Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i 9, które są zdrowymi tłuszczami szczególnie cenionymi przez nasz układ sercowo-naczyniowy. W momencie, gdy dodasz je do owsianki śniadaniowej lub uczynisz z nich stały element swoich przekąsek, staną się one prawdziwym źródłem energii dla ciała i mózgu. Ponadto spożywanie orzechów laskowych zostało powiązane ze zdrowiem układu nerwowego. Orzechy laskowe są bogate w antyoksydanty (witaminę E), które są związkami chroniącymi przed utlenianiem komórek. Zmniejszają one stopień uszkodzenia komórek przez wolne rodniki.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.