Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są zbierane w regionie Morza Czarnego w Turcji od co najmniej 2300 lat. Turcja nadal jest głównym światowym eksporterem orzechów laskowych. Obecnie są one również uprawiane w północno-zachodnim Pacyfiku w USA i w wielu innych częściach świata, a popyt na nie znacznie wzrósł. W czasach starożytnych orzech laskowy był stosowany jako lek i tonik. Wspomina się o nim w chińskich manuskryptach z 2838 r. p.n.e. Leszczyna kwitnie i zapyla się w środku zimy. Po zapyleniu kwiat pozostaje w stanie uśpienia aż do czerwca, kiedy to zaczynają formować się orzechy. W miesiącach letnich orzechy dojrzewają, zmieniając kolor z zielonego na odcienie leszczyny. Orzechy laskowe są zwykle zbierane pod koniec września lub października po opadnięciu na ziemię.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i 9, które są zdrowymi tłuszczami szczególnie cenionymi przez nasz układ sercowo-naczyniowy. W momencie, gdy dodasz je do owsianki śniadaniowej lub uczynisz z nich stały element swoich przekąsek, staną się one prawdziwym źródłem energii dla ciała i mózgu. Ponadto spożywanie orzechów laskowych zostało powiązane ze zdrowiem układu nerwowego. Orzechy laskowe są bogate w antyoksydanty (witaminę E), które są związkami chroniącymi przed utlenianiem komórek. Zmniejszają one stopień uszkodzenia komórek przez wolne rodniki.