Orzech włoski
Orzech włoski to owoc drzewa orzecha królewskiego, który jest bogaty w składniki odżywcze. Jest doskonałym suplementem diety i źródłem zdrowych tłuszczów. Chociaż orzech ten jest spożywany od bardzo dawna, jego korzyści zdrowotne zostały odkryte później. Zaletą jest to, że orzech włoski nie jest trudny w uprawie, a jego owoce zbierane jesienią są przechowywane w ciemnym miejscu. Orzech włoski zawiera zdrowe tłuszcze: jednonienasycone i wielonienasycone, kwasy tłuszczowe omega.-3 kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany, żelazo, sód, mangan, miedź, magnez, fosfor, witaminę B6, E. Działanie orzecha włoskiego jest wyjątkowe dla organizmu, ponieważ działa jako przeciwutleniacz, promuje zdrowie układu sercowo-naczyniowego: obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko chorób pęcherzyka żółciowego, promuje zdrowie kości, zmniejsza ryzyko udaru mózgu i promuje zdrowe bakterie w jelitach.