Organiczny cukier trzcinowy
Organiczny cukier trzcinowy to nierafinowany cukier, z którego usunięto pestycydy powodujące raka i szkodliwe dla środowiska. Cukier trzcinowy jest wytwarzany z trzciny cukrowej. Charakteryzuje się jasnym kolorem i pełnym smakiem trzciny cukrowej, ponieważ jest mniej przetworzony, a zatem zachowuje wiele składników odżywczych obecnych w trzcinie cukrowej. Składa się z sacharozy, fruktozy i glukozy. Zawiera polifenole, wapń, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan, witaminę A, B, 17 aminokwasów i przeciwutleniacze. Służy jako substytut cukru ze względu na niski indeks glikemiczny.
Ma właściwości przeciwutleniające. Wspomaga pracę wątroby i śledziony. Dodaje organizmowi energii, poprawia koncentrację i pamięć. Zwiększa ciśnienie krwi.
Nadmierne stosowanie cukru trzcinowego może podnieść poziom cukru we krwi i spowodować przyrost masy ciała.
Osoby z cukrzycą i alergią na cukier powinny unikać stosowania cukru trzcinowego.