Oregano
Klasyfikacja:
Další názvy:
Origanum vulgare
Oregano to pachnące zioło, które jest najbardziej znane jako składnik włoskich potraw. Oregano jest popularne od czasów starożytnych, kiedy Grecy i Rzymianie używali go do celów leczniczych. W rzeczywistości nazwa oregano pochodzi od greckich słów "oros", oznaczającego górę i "ganos", oznaczającego radość lub rozkosz. Przede wszystkim ma bardzo silne działanie antybakteryjne, a nawet oregano było przedmiotem badań, ponieważ uważa się, że może blokować wzrost Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa, dwóch szczepów bakterii, które mogą powodować infekcje. Jest stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma, kaszel, alergie i zapalenie oskrzeli. Pomaga również w bólach głowy, infekcjach dróg moczowych, cukrzycy, wysokim poziomie cholesterolu i chorobach serca.
Ludzie w regionie śródziemnomorskim od wieków stosowali oregano w medycynie do leczenia wielu chorób, w tymastmę, bóle mięśni, skurcze, biegunkę, niestrawność i przeziębienia. Oregano łagodzi zapalenie, zwalcza bakterieireguluje poziom cukru we krwi.
Oregano i inne zioła dostarczają antyoksydantów. Te pomagają organizmowi wyeliminować wolne rodniki, które są toksycznymi substancjami, które wynikają z naturalnych procesów i stresu środowiskowego. . Stres oksydacyjny może prowadzić do uszkodzeń komórek, co może skutkować różnymi chorobami.
Ludzie w regionie śródziemnomorskim od wieków stosowali oregano w medycynie do leczenia wielu chorób, w tymastmę, bóle mięśni, skurcze, biegunkę, niestrawność i przeziębienia. Oregano łagodzi zapalenie, zwalcza bakterieireguluje poziom cukru we krwi.
Oregano i inne zioła dostarczają antyoksydantów. Te pomagają organizmowi wyeliminować wolne rodniki, które są toksycznymi substancjami, które wynikają z naturalnych procesów i stresu środowiskowego. . Stres oksydacyjny może prowadzić do uszkodzeń komórek, co może skutkować różnymi chorobami.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?