ORAC
Klasyfikacja:
Další názvy:
Zdolność absorpcji rodników tlenowych
Podczas procesu oddychania w naszych komórkach zachodzi utlenianie, którego produktem ubocznym są wolne rodniki. Nagromadzenie szkodliwych wolnych rodników może stanowić zagrożenie dla komórek i organizmu, powodując stres oksydacyjny. Im więcej wolnych rodników mamy w organizmie, tym szybciej się starzejemy. Właśnie w tym miejscu pojawiają się przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a tym samym zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który może uszkodzić komórki.
Wartości ORAC są reprezentacją czasu potrzebnego przeciwutleniaczowi do neutralizacji wolnych rodników, a także wskazują ilość przeciwutleniaczy w żywności. Żywność o wyższych wartościach ORAC ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż żywność o niskich wartościach ORAC. Najwyżej ocenianą żywnością są owoce o znacznej pigmentacji, takie jak acai, które mają jeden z najwyższych rankingów ORAC.
Wartości ORAC są reprezentacją czasu potrzebnego przeciwutleniaczowi do neutralizacji wolnych rodników, a także wskazują ilość przeciwutleniaczy w żywności. Żywność o wyższych wartościach ORAC ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż żywność o niskich wartościach ORAC. Najwyżej ocenianą żywnością są owoce o znacznej pigmentacji, takie jak acai, które mają jeden z najwyższych rankingów ORAC.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?