Łopian
Klasyfikacja:
Další názvy:
Agrimonia eupatoria
Bylina jest cennym źródłem garbników, kwasu ursolowego, kwasu krzemowego, kwasu nikotynowego, kwasów organicznych, choliny, flawonoidów, substancji gorzkich, saponin.
Nasiona rzepaku wzmacniają aktywność pęcherzyka żółciowego, wątroby, trzustki, sprzyjają trawieniu, wydolność jelit, ogólnie odtruwa.
Wspomaga procesy zapalne, biegunkę, wymioty.
Łagodzi objawy chorób skóry. Zewnętrznie pomaga w procesach zapalnych jamy ustnej i gardła.
>.
Blog
Hartowanie: naturalny sposób na poprawę zdrowia
Hartowanie staje się coraz bardziej popularne ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie. Ten naturalny sposób na wzmocnienie organizmu polega na regularnej ekspozycji na chłodniejsze warunki, co aktywuje mechanizmy adaptacyjne i przynosi szereg korzyści.
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?