Omega 6
Klasyfikacja:
Kwasy tłuszczowe omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe występujące w olejach roślinnych. Organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w diecie. Tłuszcze te są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji energii.
Omega-6 znajduje się w orzechach i olejach tłoczonych na zimno, nasionach, oleju sojowym, wołowinie i kurczaku.
Omega-6 zmniejsza ryzyko chorób serca, pomagając obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Reguluje metabolizm organizmu. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. U kobiet łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza ból nerwów. Utrzymuje zdrowie kości. Wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-6 może prowadzić do nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby i nerek, depresji, suchej skóry lub obniżonej funkcji układu odpornościowego.
Omega-6 jest zdrowa tylko w niewielkich ilościach, duże ilości mogą powodować poważne problemy, które obejmują ryzyko zapalenia i zwiększone ryzyko chorób serca lub zwiększone ryzyko raka, astmy lub zapalenia stawów.
Omega-6 znajduje się w orzechach i olejach tłoczonych na zimno, nasionach, oleju sojowym, wołowinie i kurczaku.
Omega-6 zmniejsza ryzyko chorób serca, pomagając obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Reguluje metabolizm organizmu. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. U kobiet łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza ból nerwów. Utrzymuje zdrowie kości. Wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-6 może prowadzić do nieprawidłowości w funkcjonowaniu wątroby i nerek, depresji, suchej skóry lub obniżonej funkcji układu odpornościowego.
Omega-6 jest zdrowa tylko w niewielkich ilościach, duże ilości mogą powodować poważne problemy, które obejmują ryzyko zapalenia i zwiększone ryzyko chorób serca lub zwiększone ryzyko raka, astmy lub zapalenia stawów.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?