Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Oliwa z oliwek

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olea Europaea Fruit Oil
Oliwa z oliwek, znana również jako płynny cud, jest jednym z najzdrowszych składników na świecie. Z uwagi na swój unikalny skład, zawierający duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, jest poszukiwana nie tylko do spożycia, ale także w przemyśle medycznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Dla kuchni śródziemnomorskiej oliwa z oliwek jest jednym z podstawowych składników, ale i w naszym kraju coraz częściej pojawia się wśród składników przygotowywanych potraw.

Oliwa z oliwek może być lekko gorzka przy pierwszym skosztowaniu, wynika to z zawartości polifenoli. Polifenole to związki, a dokładniej rodzaj przeciwutleniaczy, które oprócz działania jako naturalny środek konserwujący, mają wiele właściwości leczniczych. Mówiąc prościej, im bardziej gorzka oliwa, tym więcej zawiera polifenoli. Ogólnie rzecz biorąc, oliwa z oliwek jest jedną z najlepiej przyswajalnych oliw. Jest bogata w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Zawiera kwas oleinowy (omega-9), który jest również składnikiem mleka matki. Dieta bogata w kwas oleinowy pomaga obniżyć zły cholesterol i obniżyć ciśnienie krwi. Wśród witamin znajdujących się w oliwie z oliwek są witamina E i K.

Podstawowe przeciwutleniacze w oliwie z oliwek extra virgin obejmują przeciwzapalny oleocanthal i oleuropeinę, substancję o właściwościach przeciwutleniających i przeciwbakteryjnych. Ponadto może również stymulować funkcje naszego układu odpornościowego.

Oliwa z oliwek extra virgin pochodzi z pierwszego tłoczenia i natychmiast po zbiorach. Do samej ekstrakcji nie stosuje się żadnych środków chemicznych. Określenie "na zimno" oznacza, że podczas przetwarzania oliwa nie została podgrzana do temperatury wyższej niż 27°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Ponadto szybkie przetwarzanie natychmiast po zbiorach zapewnia, że olej ma pyszny i świeży smak. Właśnie dlatego jest to olej numer jeden wśród wszystkich dostępnych odmian.


Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.