Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olejek eteryczny z rumianku

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olejek z kwiatów rumianku pospolitego

Jak w przypadku większości olejków eterycznych, olejek rumiankowy pozyskiwany jest z kwiatów rumianku w procesie znanym jako destylacja z parą wodną. Olejek rumiankowy ma słodki zapach i niebieskawy kolor nadawany przez terpen chamazulen. Pod względem działania, olejek wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe, hipoalergiczne, łagodzi skurcze, jest stosowany do pielęgnacji ran i skóry, a także uspokaja umysł. Jest zatem szeroko stosowany do relaksu.

Olejek eteryczny i ekstrakty kwiatowe uzyskane z rumianku zawierają ponad 120 składników chemicznych, z których wiele ma właściwości lecznicze. Głównymi składnikami leczniczymi rumianku są jego olejki eteryczne, które stanowią 1-3%. Rumianek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ma również właściwości, które mogą pomóc złagodzić skurcze, gazy i promować spokój i sen. Jest to jedna z najczęściej stosowanych terapii alternatywnych w celu promowania snu i leczenia bezsenności. Romianek łagodzi ból, obniża gorączkę, przeciwdziała nudnościom, niepokojowi, stresowi i wywołuje ogólne uspokojenie organizmu. Pomaga w przeziębieniach i wzmacnia odporność. Jest również korzystny w pielęgnacji jamy ustnej. Znacznie zmniejsza zapalenie dziąseł, płytkę nazębną i pomaga w bólach zębów.

Stosowanie olejku rumiankowego przynosi wiele korzyści dla skóry i włosów. Jego właściwości przeciwzapalne pomagają łagodzić stany zapalne i zaczerwienienia skóry, co czyni go użytecznym naturalnym lekarstwem na choroby skóry, takie jak trądzik. odżywia włosy, utrzymując je nawodnione, miękkie, lśniące i gładkie. Wzmacnia włosy i wspomaga ich wzrost. naprawiają uszkodzenia spowodowane szkodliwym promieniowaniem UV, brudem i kurzem. Reguluje produkcję sebum. Jest skuteczny w walce z suchymi i łamliwymi włosami, zwiększając ich elastyczność. Jest również skutecznym lekarstwem na łupież, zapobiega infekcjom skóry głowy i utrzymuje jej nawilżenie. Rozjaśnia włosy i może lekko rozjaśnić jasne włosy.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.