Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olejek eteryczny z rozmarynu

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olejek eteryczny z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus Officinalis Essential Oil, Rosemary Essential Oil)
Rosemary to zioło szeroko stosowane na całym świecie, nie tylko jako przyprawa. W medycynie tradycyjnej stosowany jest przede wszystkim w przypadku chorób zapalnych. Olejek eteryczny otrzymywany z tego zioła ma również silne działanie przeciwzapalne. Olejki eteryczne to wysoce skoncentrowane i destylowane ekstrakty lub esencje podstawowych związków roślinnych. Stosowane są głównie do gotowania, oczyszczania, pielęgnacji zdrowia i ciała. Nie jest to jednak konwencjonalny olej, ponieważ nie zawiera tłuszczów.

Olejek eteryczny z rozmarynu zawiera wysoce skoncentrowany ekstrakt z rozmarynu, który ma szereg korzyści zdrowotnych. Można go wdychać lub stosować miejscowo. Wdychanie olejku rozmarynowego pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu, wspomaga koncentrację, myślenie i wzmacnia pamięć. Pomaga złagodzić stres i promuje zdrowie psychiczne, energię i dobry nastrój.

Olejek pomaga zwiększyć krążenie krwi
równowagę hormonalną, a także regeneruje tkankę nerwową. Pomaga w detoksykacji organizmu. Zwiększa wchłanianie składników odżywczych i pomaga odwrócić lub zapobiec toksycznemu przeciążeniu. Łagodzi ból, w medycynie ludowej rozmaryn jest stosowany jako łagodny środek przeciwbólowy. Pomaga zmniejszyć zapalenie stawów, poprawia trawienie i jest dobry w leczeniu problemów z oddychaniem. Zmniejsza wydzielanie śluzu i łagodzi niektóre objawy zapalenia oskrzeli, przeziębienia i innych infekcji dróg oddechowych.
Ma korzystny wpływ na skórę i włosy. Stosowany na skórę głowy stymuluje porost włosów, zapobiega ich wypadaniu, a także zapobiega przedwczesnemu siwieniu i łupieżowi. Oczyszcza również skórę głowy i dodaje włosom blasku. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie zwalcza starzenie się skóry. Jego właściwości antybakteryjne sprawiają, że jest skutecznym lekarstwem na halitozę. Pomaga zapobiegać powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł. Jest również skuteczny w leczeniu problemów skórnych, takich jak trądzik lub egzema.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.