Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olejek eteryczny z limonki

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olejek z limonki Citrus Aurantifolia, olejek z limonki Citrus Aurantifolia, olejek z limonki

Pochodzenie limonki nie jest do końca jasne, ale najprawdopodobniej pochodzi ona z archipelagu indonezyjskiego lub z pobliskiego kontynentu azjatyckiego. Destylacja parowa skórki limonki pozwala uzyskać olejek. Oprócz zastosowań kulinarnych, olejek limonkowy ma wiele korzyści terapeutycznych. Ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Jego słodko-gorzki, żywy aromat przyczynia się do zdrowia psychicznego i ma działanie stymulujące. Odgrywa ważną rolę w odchudzaniu i jest skuteczną pomocą w leczeniu otyłości wywołanej lekami i chorób pokrewnych. Jest również przydatny w chorobach układu oddechowego i bólach gardła. Łagodzi stres i niepokój oraz promuje równowagę emocjonalną. Olejek z limonki oczyszcza organizm, pomagając usuwać z niego odpady i toksyny, tym samym wzmacniając odporność na patogeny. Wspiera również funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego i trawienie tłuszczów.

Służy jako naturalny środek dezynfekujący, zsilnymi właściwościami antybakteryjnymi, antyseptycznymi i przeciwwirusowymi olejku limonkowego, które pomagają chronić organizm przed infekcjami. Olejek jest skuteczny w leczeniu wewnętrznych i zewnętrznych infekcji bakteryjnych. Ponieważ olej pomaga zabijać bakterie powodujące biegunkę, zatrucia pokarmowe, cholerę i dur brzuszny, olej limetkowy jest doskonałym suplementem pomagającym oczyszczać wodę pitną.

Wspomaga leczenie zębów, wzmacnia dziąsła i chroni przed utratą zębów. Przed posiłkami, w małych dawkach, aktywuje wydzielanie soków trawiennych do żołądka, zwiększając w ten sposób apetyt.
Ma działanie hemostatyczne, tj. zatrzymuje krwawienie poprzez promowanie krzepnięcia krwi.

Olejek limetkowy ma również zastosowanie w kosmetyce. Promuje zdrowie skóry i włosów. Jego właściwości antybakteryjne i antyseptyczne sprawiają, że jest skuteczny w walce z trądzikiem i innymi chorobami skóry. Dodaj kilka kropli do ulubionego szamponu, aby uniknąć łupieżu i przetłuszczania się włosów. Po zmieszaniu z olejem jojoba pomaga w walce z trądzikiem, problemami skórnymi i usuwa zanieczyszczenia z komórek skóry.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.