Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olej z trawy cytrynowej

Klasyfikacja:
Další názvy:
Cymbopogon Citratus Leaf Oil, olejek z trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa to tropikalna roślina zielna pochodząca z Indii, która jest stosowana jako przyprawa, a także w ziołolecznictwie. Części trawy cytrynowej i jej olej są skuteczne w leczeniu problemów z krążeniem, zaburzeń zachowania, bólów głowy, infekcji, zaburzeń układu nerwowego i nieregularnych miesiączek. Może również obniżać gorączkę. W połączeniu z olejkiem z czarnego pieprzu, efekty są jeszcze bardziej wyraźne.

Olejek eteryczny z trawy cytrynowej, pozyskiwany z liści, ma świeży cytrusowy aromat, choć nie ma nic wspólnego z rodziną cytrusów. Olejek ten ma działanie pobudzające, relaksujące i uspokajające. Często można go znaleźć w mydłach i innych produktach kosmetycznych, którym oprócz dobroczynnego działania nadaje wspaniały zapach.

Olejek z trawy cytrynowej ma wiele właściwości zdrowotnych. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest stosowany jako naturalny środek gojący rany i pomaga zapobiegać infekcjom, w tym infekcjom skóry, zapaleniu płuc, infekcjom krwi i poważnym infekcjom jelitowym. Ma również silne właściwości przeciwutleniające, pomagając organizmowi zwalczać wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Trawa cytrynowa zawiera cytral, związek przeciwzapalny, który skutecznie pomaga zapobiegać stanom zapalnym. Przewlekły stan zapalny powoduje wiele problemów zdrowotnych, w tym zapalenie stawów, choroby układu krążenia, a nawet raka.

Olejek ten jest stosowany w leczeniu problemów trawiennych i wysokiego ciśnienia krwi. Pomaga złagodzić stres, niepokój i depresję oraz promuje dobry sen. Może pomóc złagodzić ból, ponieważ zmniejsza stan zapalny. Działa jako naturalny środek przeciwbólowy, jest szczególnie zalecany w przypadku bólów głowy i migren, a także pomaga złagodzić ból mięśni. Tradycyjnie stosowana w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca i w celu regulacji poziomu cukru we krwi. Trawa cytrynowa jest również stosowana jako naturalny środek na szereg problemów trawiennych, od bólu żołądka po wrzody żołądka. Łagodzi nudności i jest częstym składnikiem herbat ziołowych i suplementów przeciw nudnościom, a także może łagodzić biegunkę. zwiększa energię, a także działa jako naturalny środek odstraszający owady.

Jest również bardzo korzystny dla skóry. Zmniejsza wydzielanie sebum i pozostawia skórę wolną od tłustości i połysku. pomaga zapobiegać trądzikowi. Przeciwdziała starzeniu się skóry i ma świetne działanie oczyszczające, delikatnie oczyszcza skórę, usuwa wszelkie zanieczyszczenia i sprawia, że staje się miękka i świeża.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?