Olej z krokosza barwierskiego
Głównymi składnikami chemicznymi oleju szafranowego są kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy i kwas palmitooleinowy.
Tłoczenie na zimno nasion krokosza barwierskiego wytwarza dwa rodzaje olejów: jeden o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) lub jeden o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA). Pierwszy z nich składa się z linolowych kwasów tłuszczowych i jest stosowany na zimno, podczas gdy drugi zawiera oleinowe kwasy tłuszczowe. MUFA są generalnie bardziej stabilne w okresie przydatności do spożycia niż PUFA, a ich bogactwo w kwas oleinowy oznacza, że są bardzo korzystne dla łagodzenia i odżywiania skóry głowy i włosów. Przyczyniając się do połysku i poprawiając krążenie, olej z krokosza barwierskiego stymuluje wzrost i siłę włosów. Właściwości przeciwutleniające i odżywcze oleju z krokosza barwierskiego chronią włosy przed niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych, takich jak promienie UV.
Tradycyjnie stosuje się go w celu wzmocnienia odporności i zwiększenia przepływu krwi, zapewniając ulgę osobom cierpiącym na zaburzenia miesiączkowania, regulując cykl i łagodząc skurcze menstruacyjne. Uważa się, że olej szafranowy obniża szkodliwy poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wspomaga utratę wagi, pomagając organizmowi wyeliminować nadmiar tłuszczu.