Olej z kopru włoskiego
Koper włoski to zimowe warzywo podobne do selera o ciekawym smaku i aromacie. Olejek z kopru włoskiego otrzymywany jest w procesie destylacji parą wodną rozdrobnionych nasion i od niepamiętnych czasów wykorzystywany był w wielu kulturach ze względu na swoje właściwości lecznicze. W starożytnej medycynie chińskiej stosowano go na różne problemy zdrowotne, od łagodzenia zaparć po zwiększanie produkcji mleka matki.
Olejek z kopru włoskiego jest wytwarzany z nasion kopru włoskiego poprzez ich uprzednie wysuszenie, a następnie destylację z parą wodną. Aromat jest podobny do olejku eterycznego z anyżu i jest stosowany jako środek aromatyzujący w żywności - wypiekach, mięsach, napojach alkoholowych. Olejek z kopru włoskiego jest stosowany miejscowo, w aromaterapii i wewnętrznie. Zawiera anetol, limonen, fenchon, estragol, alfa-pinen, alfa-phellandren. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne, zapobiega i łagodzi skurcze i skurcze, wspomaga zdrowie żołądka, poprawia trawienie, bóle brzucha, wspomaga perystaltykę jelit, łagodzi wzdęcia, leczy zaparcia, działa moczopędnie, chroni wątrobę, eliminuje toksyny z wątroby, leczy kaszel, przeziębienia, ułatwia odkrztuszanie śluzu, bakterii i cząstek, łagodzi PMS, reguluje poziom cukru we krwi, leczy choroby skóry, trądzik, pryszcze i pomaga w suchych, bolesnych oczach.
Skutki uboczne mogą obejmować podrażnienie skóry i mogą wpływać na ilość krwi menstruacyjnej.