Olej rycynowy
Klasyfikacja:
Další názvy:
Olej z nasion rącznika pospolitego (Ricinus Communis)
Olej rycynowy to olej roślinny pozyskiwany z nasion ogórecznika lekarskiego. Jest on stosowany do pielęgnacji skóry od czasów starożytnego Egiptu. Obecnie jest również stosowany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Olej rycynowy ma wyjątkowe działanie i jest również bardzo wszechstronny. Służy do pielęgnacji skóry, włosów, paznokci i brody. Posiada ogromną ilość przeciwutleniaczy, zawiera także kwasy tłuszczowe, proteiny, minerały i witaminy, które skutecznie odżywiają, regenerują i nawilżają skórę i włosy.
Olejek ryżowy może być stosowany jako naturalna odżywka do włosów. Wzmacnia włosy, dodaje im nawilżenia, zwiększa ich elastyczność, wspomaga wzrost włosów oraz zwalcza łupież i rozdwajanie się końcówek. Stymuluje również wzrost brody, rzęs i brwi.
Jest szczególnie korzystny dla skóry. Zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Jest szczególnie korzystny dla skóry suchej i zmęczonej. Zatrzymuje wilgoć, zapobiegając utracie wody przez zewnętrzną warstwę skóry. Jest często stosowany w kremach, mydłach, makijażu i innych produktach kosmetycznych w celu zwiększenia nawilżenia. Zwiększa produkcję kolagenu i elastyny, aby ujędrnić skórę i wygładzić zmarszczki. Łagodzi cienie pod oczami i koi podrażnioną skórę.
Głównym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju rycynowym jest kwas rycynolowy, który ma znaczące właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu olej zmniejsza stan zapalny i ból. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym nadaje się również do skóry trądzikowej.
Olejek rycynowy jest doskonałym naturalnym lekarstwem na cellulit i rozstępy. Jego inne zalety obejmują stymulowanie wzrostu nowej tkanki, a tym samym przyspieszenie gojenia się ran. Jego regularne stosowanie może usunąć brodawki. Odżywia i wzmacnia również paznokcie.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.