Olej MCT
MCT (Medium Chain Triglycerides) to najprościej mówiąc kwasy tłuszczowe składające się z glicerolu i 3 kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego - zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Kwasy tłuszczowe zawarte w MCT obejmują kwas kaprylowy, kaprynowy i laurynowy.
W przeciwieństwie do większości tłuszczów (długi łańcuch węglowy), tłuszcze MCT zachowują się inaczej w organizmie. Nie przechodzą przez układ limfatyczny podczas metabolizmu, a zatem są lepiej wchłaniane. Ze względu na swoją strukturę są bardziej rozpuszczalne w wodzie i przechodzą z żyły wrotnej do wątroby (nie muszą wiązać się z lipoproteiną). Następnie są metabolizowane w wątrobie do natychmiastowego źródła energii - zwanego "energią". ketony.Powstałe ketony mogą służyć jako łatwo użyteczne źródło energii do pracy mięśni, chroniąc je w ten sposób przed rozpadem. Szybkość metabolizmu MCT jest nawet tak wysoka, że jest porównywalna z szybkością metabolizmu glukozy. MCT występują naturalnie w oleju kokosowym, z którego są najczęściej izolowane do produkcji suplementów, ale znajdują się również w oleju z ziaren palmowych i tłuszczu mlecznym. Olej MCT obniża poziom cukru we krwi, łagodzi problemy jelitowe, wspiera wątrobę przed uszkodzeniami, odporność, poprawia jakość skóry i nawilża ją, zabija bakterie w jamie ustnej, działa jako profilaktyka próchnicy zębów i zwiększa produkcję hormonu wzrostu.