Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olej MCT

Klasyfikacja:
Další názvy:
Trójglicerydy średniołańcuchowe

MCT (Medium Chain Triglycerides) to najprościej mówiąc kwasy tłuszczowe składające się z glicerolu i 3 kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego - zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Kwasy tłuszczowe zawarte w MCT obejmują kwas kaprylowy, kaprynowy i laurynowy.

W przeciwieństwie do większości tłuszczów (długi łańcuch węglowy), tłuszcze MCT zachowują się inaczej w organizmie. Nie przechodzą przez układ limfatyczny podczas metabolizmu, a zatem są lepiej wchłaniane. Ze względu na swoją strukturę są bardziej rozpuszczalne w wodzie i przechodzą z żyły wrotnej do wątroby (nie muszą wiązać się z lipoproteiną). Następnie są metabolizowane w wątrobie do natychmiastowego źródła energii - zwanego "energią". ketony.Powstałe ketony mogą służyć jako łatwo użyteczne źródło energii do pracy mięśni, chroniąc je w ten sposób przed rozpadem. Szybkość metabolizmu MCT jest nawet tak wysoka, że jest porównywalna z szybkością metabolizmu glukozy. MCT występują naturalnie w oleju kokosowym, z którego są najczęściej izolowane do produkcji suplementów, ale znajdują się również w oleju z ziaren palmowych i tłuszczu mlecznym. Olej MCT obniża poziom cukru we krwi, łagodzi problemy jelitowe, wspiera wątrobę przed uszkodzeniami, odporność, poprawia jakość skóry i nawilża ją, zabija bakterie w jamie ustnej, działa jako profilaktyka próchnicy zębów i zwiększa produkcję hormonu wzrostu.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.