Olej lniany
Klasyfikacja:
Další názvy:
Linum Usitatissimum Seed Oil, olej lniany, olej lniany
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu, który jest ważnym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Charakteryzuje się również wysoką zawartością białka i błonnika. Olej ma bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm i nadaje się do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.
Ma lekko orzechowy smak i może być dodawany do sałatek, past do smarowania, dań warzywnych lub smoothie, ale nigdy nie powinien być podgrzewany, aby uniknąć zniszczenia kwasów tłuszczowych omega-3. Wartość odżywcza oleju lnianego jest taka sama jak całych nasion, jedynie olej lniany powinien być spożywany na zimno, gdyż obróbka termiczna znacznie zmienia jego wartość odżywczą.
Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych olej ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zdrowie mózgu. Ma działanie przeciwzapalne, przyczynia się do prawidłowego trawienia, pozytywnie wpływa na cykl menstruacyjny, funkcjonowanie gruczołu krokowego i pomaga w kontroli wagi. Pomaga w detoksykacji organizmu, a nawet może spowolnić wzrost komórek nowotworowych.
Olejek ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Działa kojąco na skórę, zapobiegając utracie wilgoci, a tym samym zwiększając jej nawilżenie. Zmiękcza zmarszczki i wspomaga regenerację skóry. Jest odpowiedni dla skóry trądzikowej i może być również stosowany jako nawilżający balsam do ust. Jest doskonałym środkiem do demakijażu i może usuwać wodoodporny makijaż. Wspomaga wzrost włosów, skutecznie zwalcza łupież, zapewnia ochronę przed uszkodzeniami, nawilża włosy i dodaje im blasku.
Ma lekko orzechowy smak i może być dodawany do sałatek, past do smarowania, dań warzywnych lub smoothie, ale nigdy nie powinien być podgrzewany, aby uniknąć zniszczenia kwasów tłuszczowych omega-3. Wartość odżywcza oleju lnianego jest taka sama jak całych nasion, jedynie olej lniany powinien być spożywany na zimno, gdyż obróbka termiczna znacznie zmienia jego wartość odżywczą.
Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych olej ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zdrowie mózgu. Ma działanie przeciwzapalne, przyczynia się do prawidłowego trawienia, pozytywnie wpływa na cykl menstruacyjny, funkcjonowanie gruczołu krokowego i pomaga w kontroli wagi. Pomaga w detoksykacji organizmu, a nawet może spowolnić wzrost komórek nowotworowych.
Olejek ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Działa kojąco na skórę, zapobiegając utracie wilgoci, a tym samym zwiększając jej nawilżenie. Zmiękcza zmarszczki i wspomaga regenerację skóry. Jest odpowiedni dla skóry trądzikowej i może być również stosowany jako nawilżający balsam do ust. Jest doskonałym środkiem do demakijażu i może usuwać wodoodporny makijaż. Wspomaga wzrost włosów, skutecznie zwalcza łupież, zapewnia ochronę przed uszkodzeniami, nawilża włosy i dodaje im blasku.
Blog
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.