Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olej konopny

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olej konopny, olej z nasion Cannabis Sativa
Conopenolej pozyskiwany jest z nasion konopi indyjskich. Ekstrakcja odbywa się poprzez tłoczenie na zimno, podobnie jak oliwki są tłoczone na zimno w celu uzyskania oliwy z oliwek. Olej konopny jest również źródłem polifenoli, które są powszechnie spotykane w roślinach i owocach, które często mają znaczące przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i właściwości przeciwzapalne. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w oleju konopnym mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Olej zawiera kwas linolowy, który obniża poziom cholesterolu. Olej konopny jest również bogaty w minerały, a zwłaszcza wapń, potas, magnezoraz iron. To właśnie żelazo sprawia, że olej konopny nadaje się do osób cierpiących na anemię oraz dla kobiet,które często mają niedobór żelaza. Z witamin możemy wymienić zwłaszcza witaminy A, B, C, D, EaK. Podobnie jak w przypadku innych wysokiej jakości olejów roślinnych, produkcja odbywa się olej konopny tłoczony na zimno. Najlepsze oleje konopne są tłoczone na zimno przy użyciu nowoczesnych pras stalowych. Proces ten wykorzystuje tylko minimalne ciepło, pozwalając olejowi zachować wszystkie wartościowe substancje, więc wartości odżywcze, smakiczcionka.

Olej konopny jest popularnym środkiem, który może pomóc w niektórych problemach zdrowotnych, takich jak zapalenia i choroby skóry.
Większość zasług przypada na
kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które są obecne w oleju w stosunku 3:1, który jest uważany za idealny stosunek. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą być skuteczne w leczeniu wielu chorób skóry, w tym trądziku, egzemy i łuszczycy. Olej równieżprzyczynia się do grubszej skóryktóra jest bardziej odporna na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.