Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Olej brokułowy

Klasyfikacja:
Další názvy:
Olej z nasion brokułów, olej z nasion Brassica Oleracea Italica
Olej z brokułów pozyskiwany jest z nasion kiełków brokułów. Tłoczenie na zimno maleńkich nasion wydobywa olej, który ma kolor od jasnozielonego do żółtego. Olej z nasion brokułów zawiera stosunkowo duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a mianowicie kwasu oleinowego, erukowego i linolowego. Jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, zapewnia ulgę w zapaleniu stawów, zapobiega uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zapobiega infekcjom, pomaga stymulować mieszki włosowe, obniża ciśnienie krwi, działa jako środek zapobiegawczy przeciwko różnym rodzajom raka, łagodzi depresję i poprawia zdrowie skóry i włosów.

Z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne, olej brokułowy jest bardzo korzystny dla skóry. zapobiega różnym problemom skórnym, chroni skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i innymi obcymi najeźdźcami, takimi jak wirusy i bakterie. Pomaga to zapobiegać zmarszczkom, oznakom starzenia i infekcjom bakteryjnym, w tym trądzikowi. Olejek zapewnia skórze intensywne nawilżenie bez zatykania porów. Zatrzymuje wilgoć i utrzymuje skórę nawilżoną i elastyczną. Obecność witaminy C wspomaga produkcję kolagenu i przyczynia się do promiennego i młodzieńczego wyglądu skóry. Ponadto olejek szybko i łatwo się wchłania. Jest w stanie przeniknąć do najgłębszych warstw skóry, nie pozostawiając jej tłustej i nie zatykając porów. Zawiera witaminę A, która pomaga skórze pozbyć się martwych komórek naskórka. Ma właściwości kojące, pomagając łagodzić podrażnioną lub zaognioną skórę. chroni skórę przed promieniami UV i oparzeniami słonecznymi. Jego właściwości antybakteryjne i antyseptyczne sprawiają, że jest doskonałym środkiem do leczenia ran. Przyspiesza proces gojenia i łagodzi ból, dlatego olejek ten jest częstym składnikiem maści i kremów stosowanych w leczeniu ran, oparzeń, otarć i owrzodzeń.
Jest to bardzo lekki, kojący olejek o właściwościach nawilżających i odżywczych, który jest idealny nawet dla najbardziej wrażliwych rodzajów skóry.

Olejek brokułowy wspomaga wzrost włosów. Wzmacnia, głęboko nawilża, dodaje blasku i poprawia ogólny stan włosów. Właściwości antybakteryjne oleju pomagają również chronić przed łupieżem i infekcjami bakteryjnymi.

Regularne spożywanie oleju brokułowego może poprawić krążenie krwi i zmniejszyć obciążenie naczyń krwionośnych, zapobiega także różnego rodzaju problemom z sercem i chorobom takim jak zawał serca. Pomaga w problemach związanych ze stanami zapalnymi, do których należą astma, przewlekłe napięcie mięśni czy zapalenie stawów. wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga detoksykację, a także przynosi ulgę w depresji. Na podstawie badań stwierdzono, że ma właściwości antyrakotwórcze, co pomaga zapobiegać różnym rodzajom raka. Ponadto olej z nasion brokułów jest bardzo bogaty w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, który minimalizuje uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym. Poprawia wzrok dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, który jest dalej przekształcany w witaminę A w organizmie. Jest to bardzo korzystne dla zapobiegania uszkodzeniom siatkówki, a także chroni komórki oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki oksydacyjne.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.