Żółty wosk pszczeli
Klasyfikacja:
Wosk pszczeli jest naturalnym produktem, który powstaje w wyniku przemiany miodu i pyłku kwiatowego w organizmie niektórych gatunków pszczół, zwłaszcza pszczół miodnych.
Zawiera do 284 różnych składników. Najważniejsze z nich to monoestry i diestry nasyconych i nienasyconych węglowodorów, wolne kwasy tłuszczowe i hydroksypoliestry.
Ze względu na swoją konsystencję i właściwości fizyczne jest stosowany głównie jako zagęstnik i stabilizator w produkcji kosmetyków naturalnych (kremy, balsamy, mleczka).
Dodatkowo tworzy na skórze film ochronny, zapobiega odwodnieniu (utracie wody ze skóry), chroni skórę przed zimnem.
Zawiera do 284 różnych składników. Najważniejsze z nich to monoestry i diestry nasyconych i nienasyconych węglowodorów, wolne kwasy tłuszczowe i hydroksypoliestry.
Ze względu na swoją konsystencję i właściwości fizyczne jest stosowany głównie jako zagęstnik i stabilizator w produkcji kosmetyków naturalnych (kremy, balsamy, mleczka).
Dodatkowo tworzy na skórze film ochronny, zapobiega odwodnieniu (utracie wody ze skóry), chroni skórę przed zimnem.
Blog
Hartowanie: naturalny sposób na poprawę zdrowia
Hartowanie staje się coraz bardziej popularne ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie. Ten naturalny sposób na wzmocnienie organizmu polega na regularnej ekspozycji na chłodniejsze warunki, co aktywuje mechanizmy adaptacyjne i przynosi szereg korzyści.
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?