Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

NMN

Zdrowie komórek jest czymś, co wpływa na nasz ogólny stan zdrowia, podatność na choroby przewlekłe, a nawet ogólną sprawność fizyczną. Od czasów starożytnych ludzkość zastanawiała się, jak starzeć się tak wolno, jak to możliwe. Teraz jesteśmy tego bliżsi niż kiedykolwiek wcześniej.

NAD+ i NMN jaka jest między nimi różnica

Wewnątrz wszystkich naszych komórek wytwarzamy ważną cząsteczkę zwaną dinukleotydem nikotynamidoadeninowym, lepiej znaną jako NAD+.Nasze komórki wykorzystują NAD+ do różnych celów, z których niektóre z najważniejszych to wytwarzanie energii potrzebnej naszym komórkom do funkcjonowania oraz aktywacja białek, które naprawiają uszkodzone DNA. Wraz z wiekiem ilość tej cząsteczki spada.

Częstym pytaniem jest, czy NNM i NAD+ to to samo. Nie jest tak. NMN jest prekursorem NAD+. Podstawą wszystkich procesów zachodzących w komórce jest energia. Organizm pobiera energię poprzez pożywienie, które jest rozkładane na coraz mniejsze składniki, a następnie wchłaniane i wykorzystywane. Podobnie jak w przypadku energii słonecznej, ciepło musi zostać przekształcone w energię elektryczną, poszczególne cząsteczki z pożywienia muszą być najpierw energetycznie użyteczne na poziomie komórkowym. Proces ten odbywa się w mitochondriach, mikroskopijnych elektrowniach komórkowych. W mitochondriach wytwarzany jest trifosforan adenozyny (w skrócie ATP) - uniwersalny i natychmiast dostępny nośnik energii komórki, a tym samym całego organizmu. Tworzenie ATP jest promowane przez cząsteczkę NAD+. NMN (skrót od nukleotydu rybozy i nikotynamidu) jest prekursorem NAD+.



Naukowcy uważają, że spadek NAD+ leży u podstaw wielu problemów zdrowotnych, z którymi borykamy się wraz z wiekiem. Gdybyśmy mogli powstrzymać tę utratę, moglibyśmy
żyć dłużej i pozostać zdrowsi w tym samym czasie.

Dr David Sinclair, profesor na Uniwersytecie Harvarda od dziesięcioleci prowadzi badania nad starzeniem się, a w szczególności nad rolą sirtuin w tym procesie. Sirtuiny to białka, które naprawiają uszkodzenia DNA i utrzymują epigenom. Epigenom reguluje aktywność genów (określa, które geny są włączone lub wyłączone). Situryny są słusznie nazywane strażnikami naszego zdrowia.

David Sinclair badał konkretne substancje, które mogą zwiększać aktywność sirtuin, takie jak resweratrol, pterostilben, nikotynamid (NR)i mononukleotyd nikotynamidowy (NMN). Substancje te mogą poprawić DNA, stabilność epigenomową i złagodzić starzenie. NMN jest najbardziej obiecującą z nich. Profesor Sinclair jest również znany ze swojego nieapologetycznego poglądu na starzenie się, wierząc, że możliwe jest nie tylko spowolnienie starzenia się, ale nawet jego częściowe odwrócenie.

Jakie znaczenie ma dla nas NMN?

  • Zwiększa poziom energii
  • Naprawia uszkodzone DNA
  • Poprawia wytrzymałość i siłę mięśni

NMN pomaga komórkom naprawić uszkodzone DNA. Uszkodzenia DNA są jednym z powodów, dla których się starzejemy. NAD+ wytwarzany z NMN aktywuje sirtuiny. Odgrywają one kluczową rolę w utrzymaniu integralności DNA, które jest stale atakowane przez substancje zmieniające nasze DNA. Za każdym razem, gdy nasze komórki się dzielą, DNA na samych końcach naszych chromosomów jest skracane o niewielką część. W pewnym momencie zaczyna to uszkadzać nasze geny. Sirtuiny spowalniają ten processtabilizując te końcowe fragmenty, znane jako telomery. podział komórek w organizmie - proces niezbędny do starzenia się człowieka. Telomery działają jak zegar, który odlicza czas, więc kiedy się zużywają, podział komórek zatrzymuje się, a tkanki szybko rozpadają się i umierają.

NMN poprawia również wytrzymałość i siłę. Nasze mięśnie szkieletowe odpowiadają za ruch, stabilność i siłę. Aby pozostać silnymi i w dobrej formie, mięśnie te muszą zużywać znaczne ilości kluczowychcząsteczek energii, takich jak glukozai kwasy tłuszczowe. Ponieważ NAD+ jest wymagany do metabolizowania tych cząsteczek, nasze mięśnie potrzebują stałego zaopatrzenia w ich budulec, taki jak NMN.

Co ciekawe, mimo że NMN występuje naturalnie w wielu źródłach żywności, nigdy nie można uzyskać jego wystarczającej ilości, ponieważ żywność ta zawiera śladowe ilości. Aby to zrobić, należałoby spożywać 250 mg NMN dziennie, aby uzyskać 100 kg brokułów, 69 kg awokado lub 416 kg wołowiny.Jest to praktycznie niemożliwe, dlatego musimy uzupełniać NN suplementami.


Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z