Kliknij tutaj aby przejść do BrainMarket.cz

Nietolerancja laktozy

Klasyfikacja:

Nietolerancja laktozy to niezdolność przewodu pokarmowego do przetwarzania cukru mlecznego. Może to być spowodowane niedoborem enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny laktozę. Nierozłożony cukier mleczny w jelitach fermentuje i powoduje nadmierne wytwarzanie gazów oraz inne objawy. W przeciwieństwie do nietolerancji białka mleka krowiego, objawia się ona jedynie ze strony układu pokarmowego. Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem enzymatycznym, podczas gdy w alergii na mleko krowie powstają specyficzne przeciwciała przeciwko białku zawartemu w mleku. Powstawanie i poziom laktazy zmienia się w ciągu życia. Większość powstaje zaraz po urodzeniu i zmniejsza się wraz z wiekiem. Rozróżnia się nietolerancję wrodzoną (bardzo rzadką), pierwotną (gdy występuje naturalny spadek laktazy w przewodzie pokarmowym) i wtórną (występuje, gdy uszkodzona jest błona śluzowa jelit lub po radioterapii raka). Innym typem jestzwiązany z rozwojem niedobór laktazy, który występuje uwcześniaków, u których nietolerancja znika wraz z dojrzewaniem komórek jelitowych.) Objawy obejmują skurcze brzucha, ból i skurcze, biegunkę, wyprysk atopowy, brak apetytu, zgagę i uczucie pełnego żołądka. W większości przypadków nie ma potrzeby eliminowania wszystkich produktów mlecznych, jogurt lub sfermentowane produkty mleczne zawierają niską zawartość laktozy lub spożywać żywność lub suplementy z dodatkiem laktazy.

>

Znajdź kompozycję

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma dla zdrowia: Co powinieneś wiedzieć o kurkuminie
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest korzeniem rośliny Curcuma longa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ta żółta przyprawa jest nie tylko istotną częścią kuchni indyjskiej, ale słynie również z korzyści zdrowotnych, które wynikają głównie z aktywnego składnika kurkuminy. W ostatnich latach kurkuma i kurkumina zyskały wiele uwagi ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne, które obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, zarządzanie procesami zapalnymi i wiele innych.
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina: aminokwas zapewniający spokój i skupienie
L-teanina to aminokwas najczęściej występujący w liściach zielonej herbaty. W naturalny sposób promuje spokój bez powodowania senności i jest znany ze swojego wpływu na relaksację, poprawę koncentracji i zmniejszenie stresu. Dlatego też staje się coraz bardziej popularnym suplementem diety, występującym zarówno w naturalnych herbatach, jak i kapsułkach.
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen: dla jędrnej skóry i zdrowych stawów
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w organizmie, które jest niezbędne dla zdrowia skóry, stawów, kości i wielu innych tkanek. Stanowi on około 30% wszystkich białek w naszym organizmie i choć ciało naturalnie go produkuje, jego produkcja spada wraz z wiekiem. Skutkiem tego jest utrata jędrności skóry, większa podatność na zmarszczki oraz osłabienie stawów i kości.
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao: Bogate źródło przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotnych
Kakao, główny składnik czekolady, jest obecnie znane jako "superżywność" ze względu na swoją wartość odżywczą i wiele korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Aztekowie i Majowie używali kakao nie tylko jako przysmaku, ale także jako środka leczniczego, a współczesne badania naukowe potwierdzają, że jest ono cennym źródłem przeciwutleniaczy, flawonoidów i minerałów.