Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy to niezdolność przewodu pokarmowego do przetwarzania cukru mlecznego. Może to być spowodowane niedoborem enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny laktozę. Nierozłożony cukier mleczny w jelitach fermentuje i powoduje nadmierne wytwarzanie gazów oraz inne objawy. W przeciwieństwie do nietolerancji białka mleka krowiego, objawia się ona jedynie ze strony układu pokarmowego. Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem enzymatycznym, podczas gdy w alergii na mleko krowie powstają specyficzne przeciwciała przeciwko białku zawartemu w mleku. Powstawanie i poziom laktazy zmienia się w ciągu życia. Większość powstaje zaraz po urodzeniu i zmniejsza się wraz z wiekiem. Rozróżnia się nietolerancję wrodzoną (bardzo rzadką), pierwotną (gdy występuje naturalny spadek laktazy w przewodzie pokarmowym) i wtórną (występuje, gdy uszkodzona jest błona śluzowa jelit lub po radioterapii raka). Innym typem jestzwiązany z rozwojem niedobór laktazy, który występuje uwcześniaków, u których nietolerancja znika wraz z dojrzewaniem komórek jelitowych.) Objawy obejmują skurcze brzucha, ból i skurcze, biegunkę, wyprysk atopowy, brak apetytu, zgagę i uczucie pełnego żołądka. W większości przypadków nie ma potrzeby eliminowania wszystkich produktów mlecznych, jogurt lub sfermentowane produkty mleczne zawierają niską zawartość laktozy lub spożywać żywność lub suplementy z dodatkiem laktazy.
>