Nieistotne aminokwasy
Aminokwasy to kwasy organiczne zawierające co najmniej jedną grupę aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH). Są one podstawowym budulcem białek. Biologiczne właściwości białek zależą od rodzaju aminokwasów, ich kolejności i wzajemnych relacji przestrzennych. A Chociaż w przyrodzie występuje ponad 300 aminokwasów, tylko 20 z nich występuje w białkach wyłącznie jako L-α-aminokwasy (z wyjątkiem glicyny, która nie ma chiralnego węgla). Aminokwasy te określane są jako aminokwasy biogenne lub aminokwasy proteinogenne.
Organizm może syntetyzować je samodzielnie, albo z niezbędnych aminokwasów, albo z procesu rozszczepiania białek. W rezultacie organizm może nawet częściowo pokryć zapotrzebowanie organizmu na te substancje. Nie są one zatem niezbędną częścią naszej diety, ale są konieczne dla normalnego zdrowia i wzrostu. Do aminokwasów nieistotnych zaliczamy glicynę, alaninę, glutaminę, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, argininę, ornitynę, prolinę, serynę i taurynę.