Nieautentyczny żeń-szeń
Klasyfikacja:
Další názvy:
Panax notoginseng
Zgodnie z chińskimi standardami, tienchi nie jest ziołem średniowiecznym, zostało po raz pierwszy opisane około 400 lat temu w "Ben Cao Gang Mu" LiShi-Zhen (około 1590 r. n.e.). Uprawiana jest głównie w południowych Chinach w prowincjach Yunnan, Guangxi i Guangdong na wysokościach 800-1000 m. Tienchi jest blisko spokrewniony z żeń-szeniem azjatyckim i amerykańskim. <Żeń-szeń Tienchi zawiera saponiny, protopancadiol, ginsenozydy, olejki eteryczne, flawonoidy, fitosterole, polisacharydy, aminokwasy, a także minerały, głównie żelazo i wapń. Żeń-szeń stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cukru, tłuszczu i cholesterolu, zatrzymuje krwawienie zewnętrzne i wewnętrzne, rozszerza obwodowe naczynia krwionośne i ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?