Naturalne tokoferole
Klasyfikacja:
Naturalne tokoferole to przeciwutleniacze, które są rozpuszczalne w tłuszczach izolowanych roślin. Ze względu na wysokie stężenie w olejach roślinnych i innych roślinach o wysokim stężeniu lipidów, tokoferol jest najbardziej powszechnym przeciwutleniaczem. Występuje naturalnie jako mieszanina 4 izomerów: alfa, beta, gamma i delta. Naturalne tokoferole są stosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Tokoferole mają działanie przeciwutleniające. Aktywność przeciwutleniająca różni się w zależności od tokoferolu, przy czym największą aktywność wykazują izomery gamma i delta. Tokoferole zapobiegają utlenianiu lipidów, zatrzymując reakcje łańcuchowe wolnych rodników poprzez oddawanie atomu wodoru do rodnika wodoronadtlenkowego, który jest stosunkowo stabilnym rodnikiem pochodnej tokoferolu, który nie kontynuuje reakcji łańcuchowej. Zmniejszają czynniki ryzyka dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym wpływ wysokiego poziomu cholesterolu na zdrowie serca.
Tokoferole mają działanie przeciwutleniające. Aktywność przeciwutleniająca różni się w zależności od tokoferolu, przy czym największą aktywność wykazują izomery gamma i delta. Tokoferole zapobiegają utlenianiu lipidów, zatrzymując reakcje łańcuchowe wolnych rodników poprzez oddawanie atomu wodoru do rodnika wodoronadtlenkowego, który jest stosunkowo stabilnym rodnikiem pochodnej tokoferolu, który nie kontynuuje reakcji łańcuchowej. Zmniejszają czynniki ryzyka dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym wpływ wysokiego poziomu cholesterolu na zdrowie serca.
Blog
Fisetyna: nowa nadzieja dla zdrowia komórek
Fisetyna jest naturalnym flawonoidem występującym w niektórych owocach i warzywach, takich jak truskawki, jabłka, kiwi, pomidory i cebula. Związek ten cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne, szczególnie w obszarach starzenia się i wspierania funkcji komórkowych.
Błędy w pielęgnacji skóry
Właściwa pielęgnacja skóry jest kluczem do zdrowego i promiennego wyglądu. Jednak wiele osób popełnia błędy, które mogą uszkodzić lub pogorszyć stan skóry. Przyjrzyjmy się najczęstszym błędom, których należy unikać.
Prebiotyki: odżywianie dla jelit i zdrowia
Prebiotyki są jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. W przeciwieństwie do probiotyków, które są bezpośrednio żywymi mikroorganizmami, prebiotyki są niestrawnym składnikiem żywności, który służy jako pożywienie dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dlaczego są one tak ważne i gdzie możemy je znaleźć?
Naturalne substancje słodzące: Zdrowsza alternatywa dla cukru
Naturalne słodziki stają się coraz bardziej popularne jako alternatywa dla rafinowanego cukru. Oferują one słodki smak, ale często o niższej zawartości kalorii i lepszych właściwościach odżywczych. Ponadto mogą być łagodniejsze dla naszego organizmu i mniej obciążać poziom cukru we krwi. Jakie są rodzaje naturalnych substancji słodzących i co je wyróżnia?